Miso pasty jsou tradičním japonským výrobkem, který se jako ochucovadlo uplatní v jakékoliv kuchyni. Pasty Miso se vyrábějí tím způsobem, že se sójové boby smíchají se solí a fermentačním činidlem koji. Poté se nechávají kvasit ve velikých dřevěných sudech. K těmto použitým základním surovinám se potom většinou přidávají ještě obiloviny, jako je například rýže, anebo ječmen.
Druhy miso past
Miso past existuje veliké množství druhů.
ü Jsou pasty miso, které jsou kvašené po dobu pěti dnů.
ü Miso pasty, které se nechávají kvasit několik let
ü Miso ve světle žluté barvě.
ü Jsou i miso pasty, které mají barvu temně hnědou.
Právě barva je u miso pasty spolehlivým ukazatelem, jaká chuť se v pastě skrývá. Protože čím je miso pasta tmavší, tím je její chuť výraznější a aromatičtější. Chuť miso pasty se trochu podobá chuti sójové omáčky, ale je daleko plnější a také bohatší.
Miso pasty rozlišujeme na několik druhů:
§ Shiro miso
Jedná se o pastu ve světle žluto béžové barvě. Toto miso je nejméně slané, a na rozdíl od ostatních druhů past miso dokonce i nasládlé. Pasta je vyráběna ze sóje a bílé rýže. Následně se fermentuje pouze po dobu dvou měsíců. Sladké chuti je u ní dosaženo přidáním batátového sirupu, ale také většího množství fermentačního činidla. Toto má za následek, že škroby, které miso obsahuje, lépe zcukernatí. Shiro miso je jemné, krémové chuti, která nejlépe vynikne při přípravě salátových dresinků, ale také při přípravě dušené zeleniny.
§ Mugi miso
Toto miso má středně hnědou barvu a vyrábí se ze sóje a ječmene. Fermentované je potom přibližně jeden rok. Mugi miso je vyráběno ve dvou variantách:
§ Standardní varianta, která je krémová a méně slané.
§ Bio varianta, jež obsahuje drobné kousky sóje a ječmene. Tato varianta pasty je poněkud slanější.
§ Genmai miso
Je to středně hnědé miso, které je vyráběno ze sóje a rýže natural. Jedná se o nejprodávanější pastu, ale rovněž nejoblíbenější. Je zemité a výrazné chuti. Fermentuje se přibližně jeden rok.